Image

Nega brazgotin ne bi smela biti komplicirana ali draga. Zato je pomembno, da se pred nakupom izdelkov za nego brazgotin informirate kakšna je pravilna nega brazgotin.  Navodila je napisal kirurg Aleš Fischinger v skladu s trenutno dostopno znanstveno literaturo in najnovejšimi strokovnimi članki. Pravilna nega brazgotin je pomembna, saj zveča možnost lepših estetskih rezultatov in zmanjša možnosti komplikacij. V kolikor vam navodila niso dovolj razumljiva, lahko pokličete preko telefona in se brezplačno pogovorite s kirurgom.

Image

Krema za brazgotine Xeragel je prozoren, praktično čisti medicinski, silikonski gel. Izdelki za nego brazgotin, ki vsebujejo silikon, glede na trenutno dostopno znanstveno literaturo, nudijo boljše estetske rezultate kot izdelki za nego brazgotin, ki silikona ne vsebujejo. V članku Prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines), objavljenega leta 2014 v reviji plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije (JPRAS) je bila uporaba silikonskih obližev in krem imenovana za zlati standard kot profilaktična terapija proti hipertrofičnemu in keloidnemu brazgotinjenju.

Nanos kreme za brazgotine Xeragel je enostaven. Ko se Xeragel na koži posuši tvori tanek blago lepljiv sloj silikona, ki je na koži praktično neviden vendar nudi optimalne razmere za celjenje brazgotin. Za večje brazgotine priporočamo kremo za brazgotine Dermasof ali Pro-Sil.

Image

Ponosni smo, da je Xeragel za nego svojih brazgotin in za nego brazgotin svojih otrok izbralo že več slovenskih zdravnikov ter medicinskih sester (imena hranimo na sedežu zavoda).

Xeragel proizvaja priznano ameriško podjetje Biodermis, ki se že več kot 30 let bori proti brazgotinam.

Image

Uporabo kreme proti brazgotinam Xeragel priporočamo na vidnih delih telesa (obraz, vrat, prsti, dlani, zapestja. V poletnih mesecih pa tudi v predelu spodnjih okončin). Dodatno lahko kremo proti brazgotinam Xeragel kombiniramo z uporabo silikonskih obližev Epi-Derm (npr: preko noči ima bolnik nameščen silikonski obliž, preko dneva pa nanese Xeragel).

Uporaba in nanos Xeragela je enostavna. Kremo nanesemo v tankem sloju in pustimo, da se na koži posuši. Dermasof  na koži tvori tanek sloj silikona, ki je na koži skoraj neviden vendar nudi optimalne razmere za celjenje brazgotin in hidracijo kože v predelu gub.

Z uporabo kreme proti brazgotinam Xeragel lahko pričnete takoj, ko je rana zaceljena in ne kaže znakov vnetja, čeprav v prvi fazi celjenja kirurgi najprej priporočamo namestitev lepilnih trakov (Leukosan strip, Omnistrip, itd.) za dobro treh tednov v kolikor jih brazgotina in okolišnja koža dobro tolerirata. Ko boste adhezivne obliže opustili, svetujemo uporabo silikonske kreme za brazgotine Xeragel. Za optimalen estetski rezultat je potrebno z nanašanjem kreme vztrajati vsaj 8 tednov. Brazgotina naj bo s silikonsko kremo za brazgotine  prekrita vsaj 8 do 12 ur dnevno.

Ne pozabite na masažo! Masaža brazgotin je pomembna, saj pripomore k lepšemu celjenju. Masažo zaceljene brazgotine spodbujamo pri vseh bolnikih večkrat dnevno. Za masažo brazgotin lahko uporabite navadno mastno kremo ali celo oljčno olje. Xeragel in ostale kreme za brazgotine z visoko vsebnostjo silikona za masažo niso primerne saj so zaradi visoke vsebnosti silikona pregoste, dodatno pa so silikonske kreme za brazgotine za masažo predrage.

Način delovanja silikonskih preparatov še ni popolnoma raziskan, vendar naj bi silikonski preparati izboljšali hidracijo kože, ugodno naj bi vplivali na rastne faktorje, regulirali tvorbo veziva in s tem vodili v nastanek mehkejše brazgotine v nivoju kože. Zmanjšali naj bi srbečico in neprijeten občutek, povezan s celjenjem.

Kljub dobri kirurški oskrbi in dobri skrbi za brazgotino s strani bolnika se včasih rane zacelijo s hipertrofično ali celo s keloidno brazgotino. Takih brazgotin žal ni možno preprečiti, vendar je ob zgoraj naštetih ukrepih njihov nastanek manj verjeten.