Uvod v nego vaše brazgotine
rana na zapestju

Vse kožne rane, pa naj bodo te posledica kirurškega reza ali poškodbe, celijo s procesom brazgotinjenja. Vsi kirurgi si želimo, da bi naši bolniki imeli komaj vidne brazgotine zato smo že med operativnim posegom pozorni, da s tkivom bolnika rokujemo nežno ter, da je kirurški rez čim manjši. Rane po končani operaciji spnemo z različnimi kombinacijami podkožnih in kožnih šivov in kirurških sponk. Skrb bolnika za rane, kasneje pa za brazgotine je, z vidika končnih estetskih rezultatov, skoraj enako pomembna kot kirurška tehnika. Poleg pravilne nege brazgotine in dobre kirurške tehnike na celjenje brazgotine vplivajo nekateri drugi dejavniki, na katere ne kirurg, ne bolnik ne moreta vplivati. Primeri dejavnikov na katere nimamo vpliva so: starost bolnika, genetska nagnjenost k brazgotinjenju ter lokacija brazgotine.

Nega brazgotine v zgodnjem času celjenja po operaciji
zašita rana

Rane v času celjenja potrebujejo počitek. Po operativnem posegu se izogibajte fizičnim naporom ter gibom, ki bi raztegovali rano. Skrbite za uravnoteženo prehrano, ki naj vsebuje dovolj beljakovin in vitaminov. V kolikor se rana nahaja na zgornji okončini, si jo namestite v trikotno ruto na tak način, da bo podlaht v višini srca. Če se rana nahaja na spodnji okončini, le-to podložite z blazino in počivajte. Po operativnem posegu je možno pričakovati nekaj bolečin. V primeru bolečin priporočamo paracetamol ali nesteroidne antirevmatike (Lekadol, Daleron, Brufen, Nalgesin,..), v kolikor ta zdravila dobro prenašate in na njih niste alergični. Aspirina se izogibajte, saj lahko povzroči krvavitev iz rane. Prvo prevezo rane je potrebno opraviti v skladu z navodili kirurga. V odsotnosti drugačnih navodil prvo prevezo opravite v 72 urah pri vašem izbranem zdravniku. Kasnejše preveze opravite po presoji kirurga ali izbranega zdravnika.

Odstranitev kirurških šivov oz. sponk
nega brazgotine

Priporočila glede časa odstranitve kirurških šivov ali sponk so različna. Primeren čas odstranitve šivov ali sponk se giblje med 5. in 15. dnem po operativnem posegu. Zgodnja odstranitev šivov ali sponk po eni strani zmanjša pojavnost točkastih brazgotin na mestu kjer je potekal šiv, po drugi strani pa zgodnja odstranitev šivov zveča verjetnost, da bi se rana razprla. Dejavniki, ki vplivajo na čas odstranite šivov in sponk so: lokacije in orientacija rane na telesu, starost bolnika, prisotnost zgodnjih komplikacij in nekaterih kroničnih boleznih. Različne anatomske lokacije in orientacije rane  na telesu so podvržene različno močnim napetostnim silam, ki delujejo preko brazgotine.  Ob razmisleku o odstranitvi šivov je potrebno upoštevati tudi bolnikove kronične bolezni, ki lahko vplivajo na celjenje rane ter bolnikovo starost. Načeloma lahko zapišemo, da mlajši bolniki (otroci) celijo hitreje, starejši bolniki (starostniki) pa imajo zaradi procesa staranja in gubanja kože preko brazgotin manjše napetostne sile. Glavno besedo glede časa odstranitve šivov naj ima zato zdravnik, ki je kirurški poseg opravil.

Namestitev lepilnih trakov preko brazgotine
celjenje brazgotine

Namestitev lepilnih trakov oz. adhezivnih stripov v času odstranitve kirurških šivov je pomembna. Mlada, nezrela brazgotina ima po enem tednu komaj 3 odstotke natezne moči zdrave kože, po treh tednih pa doseže 20 odstotkov. Lepilni trakovi (Leukosan strip, Omnistrip, Steristrip,..) na brazgotino delujejo s kombinacijo mehaničnega (razbremenitev napetostnih sil na šivni liniji) in delno okluzivnega hidracijskega učinka (preprečevanje izhlapevanja iz rane ali nezrele brazgotine). Nameščanje adhezivnih stripov pripomore k lepšim končnim estetskim rezultatom. Verjetnost pojava neželenega izgleda brazgotine je bila pri tistih bolnikih, ki so imeli nameščene lepilne trakove po nekaterih avtorjih kar 13,6 krat manjša v primerjavi s tistimi bolniki, ki adhezivnih trakov niso imeli nameščenih. Idealna orientacija adhezivnih stripov v literaturi še ni bila opisana, dodatno pa na to temo med kirurgi ni doseženega konsenza. Avtor prispevka na podlagi kliničnih izkušenj priporoča namestitev na tak način, da je prvi adhezivni trak nameščen preko brazgotine v isti smeri kot poteka brazgotina. Namestitev preostalih adhezivnih trakov naj bo pravokotna na prvi trak in brazgotino, tako, da sežejo trakovi vsaj dva cm od roba brazgotine. Čas nameščanja adhezivnih trakov ni dobro raziskan. V klinični praksi bolnikom pogosto svetujemo, da si adhezivne trakove nameščajo še dva do tri tedne po odstranitvi šivov. Nekateri kirurgi bolnikom priporočajo nameščanje adhezivnih trakov za dobo 12 tednov.

Nega brazgotine, mlajše od enega leta
brezgotine-izdelki

Kreme za nego brazgotin so številne in raznovrstne. Najpogostejše učinkovine v kremah so: vitamin A, vitamin D, vitamin E, izvleček čebule, zeleni čaj, aloe vera in silikon. Od vseh naštetih učinkovin imajo jasno dokazane učinke v literaturi le izdelki za nego brazgotin, ki vsebujejo silikon (kreme in silikonski obliži). Silikon izboljša končni estetski izgled brazgotin in predstavlja zlati standard kot profilaktična terapija proti hipertrofičnemu in keloidnemu brazgotinjenju. Način delovanja silikonskih preparatov še ni popolnoma raziskan, vendar naj bi silikonski preparati izboljšali hidracijo kože, ugodno naj bi vplivali na rastne faktorje, regulirali tvorbo veziva in s tem vodili v nastanek mehkejše brazgotine v nivoju kože. Zmanjšali naj bi srbečico in neprijeten občutek, povezan s celjenjem.

Literatura navaja, da naj bi z nanašanjem silikona pričeli drugi teden po operativnem posegu za dobo treh mesecev. Avtor na podlagi kliničnih izkušenj svetuje pričetek nanašanje silikona po končanem nameščanju lepilnih trakov vsaj  za dobo 4 mesecev in vsaj 8 ur dnevno. Silikonske kreme za nego brazgotin ( Pro-SilDermasof ali Xeragel )  lahko kombinirate s silikonskimi obliži (Epi-derm). Ne pozabite na masažo! Masaža brazgotin je pomembna, saj pripomore k lepšemu celjenju. Masažo zaceljene brazgotine spodbujamo pri vseh bolnikih večkrat dnevno. Za masažo brazgotin lahko uporabite navadno mastno kremo ali celo oljčno olje. Čiste, silikonske kreme za masažo niso primerne saj so zaradi visoke vsebnosti silikona pregoste, dodatno pa so silikonske kreme za masažo predrage. Tanek sloj silikonske kreme po končani masaži ali namestitev silikonskega obliža pa je vsekakor priporočljiva. Za večje brazgotine je smiselna tudi izdelava posebnih kompresijskih oblačil. Brazgotin ne izpostavljajte soncu. Če so brazgotine na izpostavljenih predelih kože, je nujna uporaba krem za zaščito pred soncem s SPF vsaj 30. Najboljšo zaščito predstavljajo kreme s fizikalnimi filtri (cinkov oksid, titanov oksid).

Kljub dobri kirurški oskrbi in dobri skrbi za brazgotino s strani bolnika se včasih rane zacelijo s hipertrofično ali celo s keloidno brazgotino. Takih brazgotin ni možno preprečiti, vendar je ob zgoraj naštetih ukrepih njihov nastanek znatno manj verjeten.

Nega brazgotine starejše od enega leta

V nasprotju s splošnim prepričanjem na izgled zrelih brazgotin ni možno vplivati z masažo ali z različnimi kremami za brazgotine. Žal tudi silikonski preparati ne bodo uspešni. Bolnikom z zrelo brazgotino, ki jih estetsko moti zato svetujemo obisk pri priznanem specialistu plastične kirurgije, ki jim lahko natančno razloži možnosti nadaljnega zdravljenja kot tudi kakšni so realni pričakovani uspehi. Posvet pri plastičnem kirurgu je običajno cenejši kot nakup ene same dražje kreme za brazgotine v lekarni. Zavod za nego brazgotin priporoča priznane in uveljavljene slovenske specialiste plastične in estetske kirurgije: Juventina clinic (Prof. dr. Ahčan), estetika Amadej Lah ter klinika Božikov.