Silikonski obliž za brazgotine
Image

Pomembno je, da se pred nakupom izdelkov za nego brazgotin informirate kakšna je pravilna nega brazgotin. Pravilna nega brazgotin je pomembna, saj zveča možnost lepših estetskih rezultatov in zmanjša možnosti komplikacij. Navodila je napisal specialist kirurg Aleš Fischinger v skladu s trenutno dostopno znanstveno literaturo in najnovejšimi strokovnimi članki.

Image

Silikonski obliži za brazgotine Epi-Derm so samolepljivi in so namenjeni večkratni uporabi. Epi-Derm obliže lahko perete s pomočjo navadnega mila, ki ga uporabljate v vašem domu.  Obliže za brazgotine lahko režete in velikost obliža prilagodite obliki in dolžini vaše brazgotine.

Izdelki za nego brazgotin, ki vsebujejo silikon, glede na trenutno dostopno znanstveno literaturo, nudijo boljše estetske rezultate kot izdelki za nego brazgotin, ki silikona ne vsebujejo. V članku Prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines), objavljenega leta 2014 v reviji plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije (JPRAS) je bila uporaba silikonskih obližev in krem imenovana kot zlati standard kot profilaktična terapija proti hipertrofičnemu in keloidnemu brazgotinjenju.

Image

Način delovanja silikonskih preparatov še ni popolnoma raziskan, vendar naj bi silikonski preparati izboljšali hidracijo kože, ugodno naj bi vplivali na rastne faktorje, regulirali tvorbo veziva in s tem vodili v nastanek mehkejše brazgotine v nivoju kože. Zmanjšali naj bi srbečico in neprijeten občutek, povezan s celjenjem.

Z obliži za brazgotine lahko pričnete takoj, ko je rana zaceljena in ne kaže znakov vnetja, čeprav v prvi fazi celjenja kirurgi najprej priporočamo namestitev lepilnih trakov (Leukosan strip, Omnistrip, itd.) za dobro treh tednov v kolikor jih vaša brazgotina in okolišnja koža dobro tolerira. Ko boste adhezivne trakove opustili, pa svetujemo namestitev silikonskih obližev.

Image

Za optimalen estetski rezultat je potrebno imeti silikonski obliž nameščen vsaj 8 tednov. Obliž je potrebno imeti nameščen 8 do 12 ur dnevno. Silikonske obliže Epi-Derm lahko kombiniramo z uporabo silikonske kreme za nego brazgotin Xeragel ali Pro-Sil (npr: preko noči ima bolnik nameščen silikonski obliž, preko dneva pa nanese Xeragel ali Pro-Sil).

Obliži za nego brazgotin Epi-Derm so proizvod priznanega ameriškega podjetja Biodermis, ki že več kot 30 let proizvaja izdelke za nego kože. 

Ne pozabite na masažo! Masaža brazgotin je pomembna, saj znatno pripomore k lepšemu celjenju. Masažo zaceljene brazgotine spodbujamo pri vseh bolnikih večkrat dnevno. Za masažo brazgotin lahko uporabite navadno mastno kremo ali celo oljčno olje. Čiste, 100 %, silikonske kreme za masažo niso primerne saj so zaradi visoke vsebnosti silikona pregoste, dodatno pa so silikonske kreme za masažo predrage.