Image

Nega brazgotin ne bi smela biti komplicirana ali draga. Zato je pomembno, da se pred nakupom izdelkov za nego brazgotin informirate kakšna je pravilna nega brazgotin.  Navodila je napisal kirurg Aleš Fischinger v skladu s trenutno dostopno znanstveno literaturo in najnovejšimi strokovnimi članki. Pravilna nega brazgotin je pomembna, saj zveča možnost lepših estetskih rezultatov in zmanjša možnosti komplikacij. V kolikor vam navodila niso dovolj razumljiva, lahko pokličete preko telefona in se brezplačno pogovorite s kirurgom.

Image

Krema za brazgotine Pro-Sil Sport z dodano UV zaščito. Krema za brazgotine Pro-Sil je prozoren, praktično čisti medicinski silikonski gel, ki je namenjen negi brazgotin. Nanašanje kreme za brazgotine Pro-Sil je izjemno enostavno zaradi njegovega aplikatorja. Pro-Sil je edina krema za brazgotine v Sloveniji, ki ima dodano zaščito proti UV žarkom. Zaradi enostavnega nanosa in patentirane inovativne tehnologije je Pro-Sil prejel prestižno nagrado MyFaceMyBody v Londonu 2013 in 2014. Ko se krema za brazgotine Pro-Sil na koži posuši, tvori tanek sloj silikona, ki je na koži skoraj neviden vendar nudi optimalne razmere za celjenje brazgotin.

Izdelki za nego brazgotin, ki vsebujejo silikon, glede na trenutno dostopno znanstveno literaturo, nudijo boljše estetske rezultate kot izdelki za nego brazgotin, ki silikona ne vsebujejo. V članku Prof. dr. Monstreya (Updated Scar Management Practical Guidelines), objavljenega leta 2014 v reviji plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije (JPRAS) je bila uporaba silikonskih obližev in krem imenovana za zlati standard pri terapiji za preprečevanje hipertrofičnega in keloidnega brazgotinjenja.

Ponosni smo, da je kremo za brazgotine Pro-Sil za nego svojih brazgotin in za nego brazgotin svojih otrok izbralo že več slovenskih kirurgov ter medicinskih sester (imena hranimo na sedežu zavoda). 

Image

Uporabo kreme za brazgotine Pro-Sil priporočamo na vidnih delih telesa (obraz, vrat, prsti, dlani, zapestja. V poletnih mesecih pa tudi v predelu spodnjih okončin). Dodatno lahko kremo za nego brazgotin Pro-Sil kombiniramo z uporabo silikonskih obližev Epi-Derm (npr: preko noči ima bolnik nameščen silikonski obliž, preko dneva pa nanese mazilo Pro-Sil).

Z uporabo Pro-Sila lahko pričnete takoj, ko je rana zaceljena in ne kaže znakov vnetja, čeprav v prvi fazi celjenja kirurgi najprej priporočamo namestitev lepilnih trakov (Leukosan strip, Omnistrip, itd.). Lepilne stripe je smiselno imeti nameščene za dobro treh tednov v kolikor jih brazgotina in okolišnja koža dobro tolerirata. Ko boste lepilne trakove opustili, svetujemo uporabo silikonske kreme za brazgotine. Za optimalen estetski rezultat je potrebno z nanašanjem kreme vztrajati vsaj 8 tednov. Brazgotina naj bo s silikonskim mazilom prekrita vsaj 8 do 12 ur dnevno.

Ne pozabite na masažo! Masaža brazgotin je pomembna, saj pripomore k lepšemu celjenju. Masažo zaceljene brazgotine pri bolnikih spodbujamo večkrat dnevno. Za masažo brazgotin lahko uporabite navadno mastno kremo ali celo oljčno olje. Pro-Sil in ostale kreme za brazgotine z visoko vsebnostjo silikona za masažo niso primerne saj so zaradi visoke vsebnosti silikona pregoste, dodatno pa so silikonske kreme za brazgotine za masažo predrage.

Kljub dobri kirurški oskrbi in dobri skrbi za brazgotino s strani bolnika se včasih rane zacelijo s hipertrofično ali celo s keloidno brazgotino. Takih brazgotin žal ni možno preprečiti, vendar je ob zgoraj naštetih ukrepih njihov nastanek manj verjeten.
Kremo za brazgotine Pro-Sil  proizvaja priznano ameriško podjetje Biodermis, ki že več kot 30 let proizvaja izdelke za nego kože